Vrije tijd en cultuur

Site van Vervoz

Prachtige architectuur, er kunnen charmante wandelingen gemaakt worden langs de vijvers. Het kasteel dateert van de 13e eeuw en de St Lambertuskerk van de 12e eeuw.

Kasteel van Ramzée

Dit kasteel is geïsoleerd op de bergkam van een pad, aan de grens tussen de Condroz en de Famenne. Hij biedt een prachtige uitzicht op de streek aan. Gebouwd in verschillende stappen in de 18e eeuw en in de klassieke stijl van deze tijd,het kasteel is omringd door bijgebouwen en boerderijen. Een prive-kasteel dat u tijdens de wandeling “Chêne du Gibet” kan zien.

  •  6km
  •  rue Ramezée Barvaux

Kasteelhoeve & Kapel van Somal

Somal bezit een geklasseerde kasteelhoeve die zou teruggaan tot de 16e eeuw. Hij bezit een indrukwekkend landhuis in zand en kalksteen bekroond met een schilderdak, waarvan een lagergelegen, ronde toren is toegevoegd. Het landhuis maakt, samen met de bijgebouwen en een stevige omheiningsmuur, deel uit van de omwalling van de kasteelhoeve.

Kapel gerestaureerd door de inwoners van Somal.
Ze is gewijd aan Sint-Rochus en bewaart de werken van Christus en Sint-Clement, de burgemeester van Waha. De originele werken zijn bezit van de verenigingen en bevinden zich in het Museum van Oude Kunsten in Namen.

 

  •  3km
  •  rue de Somal 5377 Somal

Château de Modave

Het kasteel van Modave dat in de Middeleeuwen werd gebouwd, werd in het midden van de 17de eeuw gedeeltelijk verwoest. Vervolgens werd het gerestaureerd en kreeg het een klassieke gevel waardoor het een elegant buitenhuis werd. De eertijds aangelegde Franse tuinen verhogen nog de charme ervan. Ingeplant op een rotspunt die 60 meter boven de vallei van de Hoyoux uitsteekt, biedt het natuur, een natuurreservaat van 450 hectare.

Kasteel van Hoyoux

In Hoyoux ligt ook een kasteel dat tevens het jachthuis was van de prins-bisschop van Luik, François-Charles de Velbruck.

Chardeneux

Een van de mooiste dorpjes van Wallonië waar u zeker halt dient te houden in Berodi of in de Auberge du Pont Lavoir.

Kerk van Waha

Vlakbij Marche-en-Famenne ligt de kerk van Waha, de deken van de kerken in België, met de prachtige glasramen van Jean-Michel Folon.

Musée Monopoli

Het Monopoli Museum dankt zijn bestaan aan de passie voor koetsen van zijn eigenaar, de van oorsprong Italiaanse Renato Monopoli.

Een verzameling van prachtige en zeldzame objecten, zoals nog steeds werkende vitrineautomaten, muziekinstrumenten, draaiorgels, muziekdozen en orkestjes. Men vindt er ook maquettes van boten, pijpen en oude caféspelen. Het bezoek is gratis. Afspraak verplicht.

De Piramide te Verlée

Piramide genoemd, terwijl het eerder gaat om een obelisk-vorm, laat dit monument de meest uiteenlopende interpretaties toe, ook al helpt ze ons met geen enkel opschrift of spoor om het mysterie van deze bezienswaardigheid te doorprikken. Alles wijst nochtans op dat het vermoedelijk om een geodetische mijlpaal gaat uit de tijd van Napoleon waarvan dit uniek exemplaar in België zou zijn

Havelange

Behalve enkele kleine woonkernen, bevat het landschap van Havelange vooral bossen, weiden en akkers. Laten we niet vergeten dat de graslanden van de Condroz vooral gebruikt worden als weiland. Er worden Belgische Witblauwe runderen geteeld, vooral voor hun kwalitatief hoogstaand vlees – en daar zijn onze boeren fier op – en melkkoeien.

Een gedeelte van de melkproductie wordt tot smakelijke kazen verwerkt in Maffe en Méan. Dit is een streek waar de voedingsproducten liefhebbers van lekker eten beslist kunnen verleiden.

Maar Havelange, dat niet ver van de provincie Luik ligt, is ook een land van geschiedenis, met tal van mooie kastelen. Wie op wandel trekt, ziet om de haverklap een kasteeltoren opduiken.

Gesves, het land van het paard

Gesves is gekend voor zijn provinciale rijschool. Elk jaar vindt hier het Belgische kampioenschap van jonge paarden plaats alsook talrijke rij-evenementen.

Durbuy

Het kleinste stadje ter wereld. Trots op zijn benaming, werd Durbuy “ stad “afgekondigd in 1331 door een edict van Jean l’Aveugle, graaf van Luxemburg.

Labyrintus

Het Labyrint van Durbuy is een attractiepark van 11ha in een maïsveld, 10km wandelroutes, 7 acteurs per dag, 7 voorstellingen en kinderactiviteiten en 70 000 bezoekers elke zomer. Elk jaar wordt een nieuwe thema ontwikkeld.

Ciney Expo

Het hele jaar door verwelkomt Ciney Expo tal van commerciële en culturele evenementen zoals de puces en zijn antiekbeurs.

Marche-en-Famenne

Aangename stad. Prachtig voetgangers-centrum, cultureel en sportcentrum,…

WEX van Marche-en-Famenne

Het hele jaar door heeft de WEX voor U een kwalitatieve en gevarieerde artistieke programma.

Dinant en zijn citadel

Dinant, stad langs de Maas, is beroemd om zijn citadel en zijn lekkere koeken.

Namen

Hoofdstad van Wallonië, tussen de Maas en de Samber.

Luik, de Vurige Stede

Luik, “stad met honderd klokkentoren”, was gedurende acht eeuwen de hoofdstad van een onafhankelijk kerkelijk prinsdom. Veel gebouwen getuigen nog vandaag van dit verleden. Laten we ook de gastronomische tradities niet vergeten!

Yves Joris
J'utilise des cookies pour rendre votre navigation plus agréable et pour mieux adapter le contenu de ce site Web à vos besoins et préférences.